Armokromija – bojama do osobnog blagostanja

Sve češće čujemo o armokromiji, fascinantnoj teoriji koja proučava harmoniju između boja kako bi pronašla najbolju kombinaciju koja nas veseli, opušta, potiče ili čini smirenima.

Kako primijeniti ta načela kod uređivanja interijera? Evo kako osnovnim pravilima oplemeniti kupaonicu.

Prema teoriji armokromije, discipline koja definira najbolju paletu boja za svaki tip osobe na temelju tena i boje kose, svatko od nas ima svoju paletu. Neki od osnovnih principa sklada boja mogu se koristiti za opremanje kupaonice.

Za izum sheme boja zaslužan je Johannes Itten, švicarski slikar, dizajner i pisac, jedan od najvažnijih figura Bauhausa; ova fascinantna teorija postala je poznata u Italiji zahvaljujući Rosselli Migliaccio, osnivačici talijanskog Instituta za slike i autorici knjige “Armokromija, Metoda prijateljskih boja koja revolucionira život, a ne samo sliku”.

Poznavanje boja koje ističu kožu, oči i kosu bitno je za isticanje tena, izgleda i frizure jer boja je pravi saveznik ljepote. Isto vrijedi i za kupaonu.

Postoje četiri palete boja, baš kao i godišnja doba, dalje kategorizirane u 16 podskupina. Svaka paleta definira nijanse “prijateljskih” boja koje nas „pojačavaju“, čineći da se osjećamo bolje, i one koje zovemo neprijateljskim bojama, odnosno koje nas slabe i koje bismo trebali izbjegavati.

Kako primijeniti harmoniju boja u opremanju kupaonice?

Ako smo nekad nijansu umivaonika birali nasumično, danas se možemo osloniti na shemu boja okoliša kako bismo procijenili hoće li je teksturirana tuš kada u toplim ili hladnim nijansama istaknuti ili ne.

Koje su to boje koje, u kombinaciji jedna s drugom, stvaraju percepciju prostranijeg okruženja?

Da biste poboljšali bijeli mozaik zida, je li poželjno imati tuš kabinu s kromiranim ili obojenim profilom?

Koja boja povećava našu percepciju opuštanja, ujedno spajajući naše osobno amokromatsko godišnje doba?


Evo kako primijeniti osnove grafikona boja u kupaonici

Podudaranje boja u kupaonici je opći kriteriji za slaganje boja

Odredite dominantnu i komplementarnu boju. Usredotočite se na bazu boja i kombinirajte je s nijansom iste, ali komplementarne palete.

Zapamtite da svjetlost mijenja boje i atmosferu

Ako je dotična kupaonica posebno svijetla, odabrane boje djelovat će još svjetlije, a možete se prepustiti i tamnijim nijansama; ako je pak okruženje tamnije i manje prozračno, odlučite se za svjetlije tonove svoje omiljene boje.

Definirajte jačinu i toplinu boja

Više ili manje intenzivne boje, odnosno zasićene ili prigušene boje te njihov stupanj topline može se odabrati iz iste palete.


Počnite s neutralnom bazom

Ne zaboravite da sve mora biti postavljeno na pozadinu koja će, što je diskretnija, poput bijele ili neutralne sive, lakše dati karakter i odvažiti se raspršenim naznakama boja ili originalnim kombinacijama.

Četiri godišnja doba – sklad boja za opremanje kupaonice

Znati kombinirati boje nije uvijek lako; zato počevši od četiri godišnja doba može izbor učiniti lakšim i zabavnijim.

Koje je godišnje doba savršeno za vaše kupatilo? Paleta koju nudi Arblu rješenja za opremanje rezultat je stalnog istraživanja s pozornošću na suvremene potrebe i trendove. Kupaonski namještaj može se u potpunosti prilagoditi biranjem iz četiri sezonske palete namještaja, ploča i umivaonika, tuš kade i pribora, bez ograničenja dizajnerske mašte.

Svako godišnje doba odgovara mješavini različitih boja, zasićenja, tonova i intenziteta:

Zima: tamni i hladni tonovi umetnuti u duboka okruženja i s jakim nijansama.

Narav zime prema shemi boja i Arblu

Zimska kupaonica mjesto je za život s ekstremnom elegancijom kroz tamne palete s intenzivnim utjecajem. Minimalni dizajn japanske inspiracije kao što je Hito koji se može prilagoditi u nijansama Arblu boja: Vulcano 1038, Scarlatto 1049, Grigio Fumo 1040, Verde Petrolio 1027 ili Evergreen 1052 te se kombinirati s bijelom i crnom pozadinom.

Arblu paleta boja https://www.arblu.it/prodotto/d/

Proljetni sklad boja u kupaonicama Arblu

Proljeće – topli i svijetli tonovi počevši od svijetlih okruženja prožetih svijetlim nijansama.

Za ponovno stvaranje okruženja koje govori o opuštanju i ponovnom rođenju u nekoliko koraka, Arblu preporučuje sezonske lakirane nijanse: Corallo 1048, Grigio Iceberg 1056, Senape 1015, Peppermint 1050, Violetto 1022, Bianco 1001 i 401 Bianco6.

Armokromija ljeti

Ako podton vaše kupaonice, na primjer, daje pod od plavih i bijelih cementnih pločica, Arblu predlaže kombiniranje nijansi iz ovog izbora boja: Pergamena 1006, Blu Light 1026, Cipria 1047, Grigio Cenere 1024, Tortora 1035, Plumbeo 1053, Corda 1032 i Grigio Azzurro 1055.

Svijetli i hladni tonovi koji počivaju na svilenkastoj i puderastoj podlozi s pastelnim detaljima.

Jesen Arblu armokromatskih mogućnosti – tamni i topli tonovi za opremanje soba s zemljanom privlačnošću.

Jesenske nijanse su nježne, ugodne i umirujuće. Zelena, smeđa, udobna bež i crvena i narančasta se koriste kao komplementarne boje u raznim dodacima za kupaonski namještaj.

Jesen 1002, Kakao 1010, Tamna maslina 1051, Ocra 1058, Terra Bruciata 1060, Cappuccino 1004, Grigio Atlantico 1054, Verde Kiwi 1013: zamislite podton drveta kao osnovni završetak za rad s Arblu i D+ lakiranim bojama koji specificira detalje i šarmom organizira čak i najmanje kupaonice.
Više ideja potražite na https://cermariner.hr/kupaonski-namjestaj/

Podijeli:

Povezane objave